Dags för NEST pitchfinal 2024

Den 20 maj är det dags för den avslutande pitchfinalen för NEST 2024. 15 taggade bolag har gått vidare till det sista steget och den 23 maj kommer vinnaren av stipendiet från TEKO på 75.000 kr få motta priset på Habit Impact Day i Stockholm. Vi önskar alla bolag stort lycka till!

Här är juryn som bolagen kommer pitcha för:

Malin Viola Wennberg

Malin Viola Wennberg är forskare inom hållbart mode vid Stockholm Business School, Stockholms Universitet. Hennes pågående avhandlingsarbete fokuserar på hur den svenska marknaden för hållbart mode har vuxit fram genom en förändrad samhällsdebatt, nya affärsmodeller och regleringar. Malin har tidigare arbetat som senior rådgivare inom textil på Naturvårdsverket och som kommunikationschef för det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Mistra Future Fashion. Malin är modevetare i grunden, utbildad vid Parsons School of Design i New York.

Per Vågebrant

Per Vågebrant är affärscoach hos eXpression Umeå med över 20 års erfarenhet inom distribution, marknadsföring och e-handel. Han har en passion för mode och har arbetat inom olika företag inom branschen, inklusive en ekologisk hudvårdskedja och ett globalt klädmärke. Efter att ha nått en punkt där han kände att han ville göra mer, lämnade han Stockholm och flyttade till Umeå för att hjälpa startups och förändra branschen. Per arbetar som affärscoach och är engagerad i NEST-projektet. Han brinner för att skapa förändring och bidra till en mer hållbar och etisk modebransch.

Rebecca Watkins

Rebecca Watkins är utbildad textilingenjör med en M.Sc. i Industrial Ecology. Hon har arbetat på Gina Tricot i över 12 år och är för närvarande ansvarig som Global Sustainability Manager på företaget. Med sin gedigna kunskap och erfarenhet har Rebecca tidigare tjänstgjort som CSR- och Quality Manager inom Gina Tricot. Hon spelar en avgörande roll i att driva hållbarhetsinitiativ och säkerställa hög kvalitet inom företagets verksamhet. Rebecca strävar efter att främja hållbarhet och etiskt ansvarstagande inom modeindustrin genom att implementera innovativa lösningar och best practices.

Sandra Roos

Sandra Roos är hållbarhetsdirektör på Kappahl sedan september 2021 och anställd sedan 2020. Sandra är civilingenjör i kemiteknik och har en doktorsexamen i miljösystemanalys från Chalmers Tekniska Högskola. Hon har tidigare arbetat för forskningsinstitutet RISE, bland annat som en av företrädarna för den tvärvetenskapliga forskningen om den textila leverantörskedjan i forskningsprogrammet Mistra Future Fashion. Sandra brinner för en helhetssyn på hållbarhetsfrågan och mätning av de effekter som åtgärder för ökad hållbarhet har.

Adrian Zethraeus

Adrian Zethraeus har bred erfarenhet från modebranschen med särskilt fokus på hållbarhet. Han är projektsamordnare vid Science Park Borås och arbetar med projekt som syftar till att möjliggöra cirkulär ekonomi för textil- och modeindustrin.

Cecilia Nykvist

Som VD för TEKO ansvarar Cecilia för TEKOs bransch- och näringslivsfrågor och hon leder den gröna omställningen av branschen. Cecilia har sedan tidigare en lång erfarenhet ifrån branschorganisationer och Svenskt Näringsliv där hon arbetat med kommunikation, omvärldsanalyser och påverkansarbete. Med en gedigen företagarbakgrund har Cecilia en god inblick och förståelse för företagares villkor. Som textilekonom från Högskolan i Borås har Cecilia en bra grund att stå på.

Cecilia Tall

Cecilia är programchef för RE:Source som är ett strategiskt innovationsprogram som finansierar projekt med fokus på hållbar materialanvändning och övergången tillcirkulär ekonomi. Programmet startade 2016 och har finansierat och stöttat över 200 projekt. Utöver cirkulär ekonomi har hon god kunskap om vad den svenska industrin efterfrågar i framtiden, både material, framtida produktionsteknologier och nya produkter inom främst textilindustrin. Cecilia har varit en av ledamöterna i rådgivarkommittén för utmaningar i en klimatneutral industri inom regeringens samverkansprogram för näringslivets klimatomställning.

Evelina Stoli Wängberg

Evelina har arbetat på Chalmers Ventures sedan 2016 och har ett fokus på uppstart och tidiga investeringar I teknikbaserade startups. Hon har en bakgrund inom bioteknik från Chalmers och har även drivit ett startup inom biobaserade drivmedel. Evelina har stor erfarenhet av att arbeta med kommersiellt intressanta forskningsresultat och att bygga bolag kring dessa.

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson är affärsutvecklare på textilföretaget FOV Fabrics som bland annat tillverkar textila bioreaktorer som omvandlar organiskt avfall till biogas. Han är har tilldelats titeln hedersdoktor för att han framgångsrikt bidragit till att skala upp och kommersialisera tekniker som utvecklats inom forskningsområdet Resursåtervinning på Högskolan i Borås. Fredrik har en bakgrund som ekonom, projekt- och affärsutvecklare samt managementkonsult både i Sverige och internationellt och drivs av att utveckla såväl produkter som organisationer, grupper och miljöer.

Johanna Torstensson

Johanna Torstensson är mångsidig och har en bakgrund inom både möbelindustrin och sportsfashion. 

Johanna utbildad textilingenjör och arbetar sedan 2 år tillbaka som produktutvecklare för Vård&Omsorg på Textilia Tvätt och Textilservice. Hon spelar en stor och avgörande roll för att de textilier som levereras till regioner och kommuner håller en hög kvalitetsmässig nivå och hon arbetar hårt för att Textilias textilier ska få en så lång livslängd som möjligt.

John-Jamal Gille

John-Jamal Gille är sedan 2022 Sr Projektledare på Association of Swedish Fashion Brands, branschföreningen för svenska modevarumärken av rang. Han kommer tidigare från kommunikation- och produktionsbyråer för privat och offentligt sektor, med en bakgrund inom kreativa näringarna musik och film som AD, regissör och rådgivare. John-Jamals mål med ASFB och för kreativa näringar är förstärka Sveriges konkurrenskraft i världen med kravet att det görs genom hållbara affärsmodeller både socialt och miljömässigt.

Krim Talia

Dr. Talia är en serieentreprenör och medgrundare till flera framgångsrika företag inom olika branscher, såsom Nanologica AB (noterat på börsen), Exeger AB, Depalma Work Wear, Zibetto Holding och Zibetto Espresso Bars Inc. i New York City. Han är grundare och enda ägare av 3TInvest, en av Sveriges mest aktiva investerare i seed-rundor.

Efter att ha haft positionen som VD för sitt portföljföretag Mindler, tog han på sig rollen som VD för Sting AB – Sveriges mest framstående inkubator/accelerator – i juni 2023.

Manolo Obaya

Manolo Obaya är Investor Relations för det äldsta ängelinvesterarnätverket i Sverige och strävar efter att professionalisera investerare för att förbättra deras chanser till en framgångsrik exit, samtidigt som han bidrar till en positiv påverkan i innovationsekosystemet. Han leder också ett 12-veckors program som heter Språngbrädan avsett att hjälpa startups att bli “kapitalredo” för sin första professionella investeringsrunda.

Manolo är även en Startup Mentor för TechStars, Founder Institute Sweden, +impact Accelerator och 500 Global. Han har tidigare varit säljchef på en av världens största fotbollsappar Forza Football, och lett deras globala affärsutvecklingsprojekt samt implementerat en ny inkubationsprocess på excellensinkubatorn Founders Loft.

Stefan Dinér

Stefan Dinér har en gedigen erfarenhet av varumärkesutveckling och företagsledning. Med nästan 30 år inom Fristads koncernen i roller inom produktutveckling, marknadsledning och VD är den textila sektorn extra bekant. Stefan har också varit aktiv inom TEKO (Sveriges Textil & Mode) och sitter i ett antal styrelser såsom Borås Näringsliv AB, Högskolan iBorås Holding AB och Nordiska Textilakademin.

Sara Hidendahl

Sara är hållbarhetskonsult på Trossa sedan 2021. Hon arbetar branschöverskridande framtagning och implementering av hållbarhetsstrategier, kartläggning av komplexa leverantörsled samt beräkning och rapportering av verksamhetsöverskridande klimatpåverkan enligt GHG-protokollet och CSRD. Sara stöttar bolag i hållbar produktutveckling och strategiska beslut genom kvantifiering av miljö-och klimatpåverkan via livscykelanalyser (LCA) och miljövarudeklarationer (EPD), med spetskompetens inom textila material och produkter. Sara har många års erfarenhet inom textil- och modebranschen är utbildad hållbarhetutvecklare samt kvalité- och produktionsutvecklare inom textil, mode och funktion på Nordiska Textilakademin. 

Linda Nyström

Linda är hållbarhetskonsult på Trossa sedan 2022 och genomför konsultuppdrag inom strategi- och hållbar verksamhetsutveckling, hållbarhetsredovisning med tillhörande regulatoriska krav kopplat till b la CSRD samt ansvarsfulla värdekedjor och inköp. Har drygt 20 års erfarenhet inom produktutveckling, inköp och produktion från svenska detaljhandelsföretag med fokus på mode och textil.  Kunnig inom hållbarhetsfrågor kopplade till den textila värdekedjan samt verksamhetsutveckling och förändringsledning med fokus på hållbarhet.

Linda är utbildad textilekonom med kompletterande studier inom hållbar utveckling bl.a. vid Uppsala och Stockholms universitet samt som Hållbarhetsspecialist på SIH. Kommer närmast från tjänsten som hållbarhetschef på Åhléns.