Framtidens textilproduktion

Slow vs. Fast. Hur ser framtidens textilproduktion ut? Vad är hållbart?
Den 7 december sänder vi live från Textile Fashion Centers entré kl 11:30.


Medverkar gör Lovisa Nolander och Linnéa Magnusdotter, XV Production, Jonas Larsson, Science Park Borås, Cecilia Tall, RE:Source, Mathias Bräck, Science Park Borås och samtalet modereras av Simon Hjelte, Borås INK.
Följ sändningen på plats eller digitalt via våra sociala kanaler och webb. Anmäl dig nedan för att få länk till sändningen.
I samband med eventet öppnar ansökan till NEST bootcamp för dig som vill utveckla din affärsidé tillsammans med oss.
Eventet arrangeras av Borås INK som är en av fyra inkubatorer som startat initiativet NEST för att driva på utvecklingen av en hållbar textilindustri.

NEST består av Borås INK, eXpression Umeå, Sting i Stockholm och xPlot i Lund.


Lovisa Nolander, Linnéa Magnusdotter
Linnéa Magnusdotter och Lovisa Nolander är grundare i designstudion och mikrofabriken XV Production tillsammans med EvelinaIngvarsson. De startade företaget 2019 och har sedan dess arbetat med en rad olika företag inom modebranschen, allt ifrån Rave Review till Nudie Jeans ochFilippa K. XV Production har sedan start nischat sig på remake och upcycling i deras facilitet i Borås. Modeindustrin är just nu mitt inne i en storomställning mot att bli cirkulär och det är precis det företaget jobbar för idag. Genom att möta efterfrågan på ett transparent och nytänkande sätt är målet för mikrofabriken att konceptualisera och bana väg för framtidens hållbara utveckling. 


Mathias Bräck
Mathias är sedan 2018 innovationstekniker hos Science ParkBorås och en del av teamet i DO-tank Center – Science Park Borås innovationsmiljö och maskinpark i Textile Fashion Center. DO-tank Center är enplats där näringslivet får möjlighet att växla till cirkulär ekonomi och skapa nya affärer genom att utveckla klimatsmarta produkter och tjänster. Här sker idéutbyten, workshops, prototypande och tester av den senaste tekniken, i nära samverkan med forskare på Högskolan i Borås.
I sin roll som innovationstekniker har Mathias Bräck varit med och byggt upp DO-tank Center, där han idag hjälper företag och allmänhet att hitta såväl tekniska som affärsmässiga möjligheter till omställning. Han började sin bana som systemtekniker på Högskolan i Borås 2003 och har långerfarenhet av – och passion för! – teknisk innovation för en hållbar framtid.
 https://dotankcenter.se/


Cecilia Tall
Cecilia är programchef för RE:Source som är ett strategiskt innovationsprogram som finansierar projekt med fokus på hållbar materialanvändning och övergången tillcirkulär ekonomi. Programmet startade 2016 och har finansierat och stöttat över 200 projekt. Utöver cirkulär ekonomi har hon god kunskap om vad den svenska industrin efterfrågar i framtiden, både material, framtida produktionsteknologier och nya produkter inom främst textilindustrin. Cecilia har varit en av ledamöterna i rådgivarkommittén för utmaningar i en klimatneutral industri inom regeringens samverkansprogram för näringslivets klimatomställning.


Jonas Larsson
Systeminnovatör med fokus på att bygga en rättvis, vacker och blomstrande textil- och modeindustrin som är bra för alla. Jonas arbetar på Science Park ochTextilhögskolan i Borås, mestadels med projekt som hjälper företag minimera resursuttag och som kan bygga starkare miljö och samhällen.



Simon Hjelte
Simon har bred erfarenhet inom mode, retail- och livsstilsindustrin innefattande design och produktion, inköp- och marknadsstrategi. Han har själv grundat och drivit två bolag inom mode, samt som anställd marknadschef med ekonomiskt ansvar underförändring med stort fokus på mikroproduktion och on-demand. Som affärsutvecklare använder han sin erfarenhet för att fusionera modets erbjudanden med framväxande teknologi. Simons fokus ligger på affärsmodeller av innovativ karaktär där hans styrka är att identifiera ekonomiska värden där tillverkare, försäljare, investerare och kunder alla är vinnare.