NEST-panel Startups – en nyckel för att snabba på textilindustrins omställning, men hur?

Vilken roll har startups i textilindustrins omställning? Hur kan innovativa affärsidéer matchas med branschen för att skapa nytta? Vad är utmaningarna men också möjligheterna? Startups och näringslivet möts i ett panelsamtal om konkreta exempel där samarbete skapat värde för båda.

NEST bjuder in till ett panelsamtal under Borås Textile Days, den 14/11 kl 15:00 i entrén till Textile Fashion Center.

Lyssna på ett panelsamtal med en mix av startups och näringsliv som ger sin syn på hur startups kan vara en nyckel i att ställa om textil- och modeindustrin.
Startups berättar om vilka utmaningar och möjligheter de brottas med och näringslivet ger sin syn på hur samarbeten med startups kan snabba på deras omställningsarbete. Panelen visar på konkreta exempel där samarbeten skapat nya intäktskällor för företagen – en hållbar affär för både startups, näringsliv och omvärlden.

Panelen:
Åsa Degerman, OnceMore® från Södra
Mats Lundgren, FOV Fabrics AB
Calle Dahlin, Vinga of Sweden
Lovisa Nolander, XV Production
Helen Silvander, MIMIK

Mats Lundgren
 
Mats Lundgren är VD och delägare av FOV Fabrics AB, ett svenskt företag specialiserat på högkvalitativa tekniska textilier. Mats är civilekonom från handelshögskolan i Göteborg. Ordförande för TEKO och suppleant i Svenskt Näringslivs styrelse. Med fokus på hållbarhet och avancerad teknik har Mats arbetat för att stärka företagets position på den internationella marknaden och drivit utvecklingen av nya, miljövänliga material.
 


Helen Silvander

Helen Silvander är grundare och strategisk ledare för MIMIK, en digital plattform för AI-drivna virtuella provrum, särskilt utvecklat för att möta modebranschens behov av minskade returer. Med över 15 års erfarenhet inom digital strategi, projektledning och visuell kommunikation kombinerar Helen en teknisk och kreativ kompetens som gör MIMIK till en viktig resurs för framtidens modehandel. Med en bakgrund från Kungliga Tekniska Högskolan och en passion för hållbara lösningar vill Helen genom MIMIK hjälpa modeindustrin att ta itu med utmaningen kring kostsamma och miljöbelastande returer, och samtidigt skapa en lustfylld, långsiktig och hållbar kundupplevelse som stärker varumärken globalt.
 
 


Åsa Degerman

Åsa Degerman är utbildad ekonomgeograf som har arbetat med global innovation och affärsutveckling inom FoU-tung industri i 25 år. De senaste 10 åren har hon fokuserat på cirkulär affärsutveckling. Hon ledde och utvecklade Essity cirkulära tjänst, Tork PaperCircle® – återvinning av pappershandduar, och lanserade tjänsten i 15 europeiska länder. Sedan 2022 är hon chef för OnceMore® på Södra, skog blandat med gamla kläder blir ny textilmassa till viskos, lyocell och modal, och jobbar med att få ihop våra värdekedjor inom modebranschen.
 


 Lovisa Nolander

Lovisa Nolander är grundare och produktionschef för XV Production, en innovativ mikrofabrik som specialiserar sig på remake-produktion. Med en bakgrund inom mönsterkonstruktion och en passion för cirkulär ekonomi har Lovisa och hennes medgrundare skapat ett företag där återvinning och ansvarsfull produktion står i fokus. Sedan starten 2017 har de samarbetat med ledande varumärken som Djerf Avenue, Hodakova och Filippa K. XV Production är platsen där nya idéer föds ur gamla material – och där framtidens mode tar form.